Woningruil

Iets voor u?

Bent u toe aan een groter of kleiner huis en kent u iemand die met u van woning zou willen ruilen? Dan is woningruil mogelijk iets voor u.  

Stap 1: Informeer over de toekomstige huurprijs

Informeer bij de verhuurder naar de toekomstige huurprijzen. Bij het leegkomen van een woning wordt deze opnieuw vastgesteld. Door er van tevoren naar te vragen, voorkomt u teleurstellingen. Let op dat u voldoet aan de regels van het passend toewijzen.

Stap 2: Vraag de woningruil aan

A) U huurt een woning bij de Sleutels en wilt ruilen met iemand die huurt bij een andere corporatie.

Vul beiden het woningruilformulier in met de kandidaatsverklaring en lever dit bij ons in. Daarnaast moet u als huurder van de Sleutels de woningruil ook aanvragen bij de andere verhuurder. Neem daarvoor contact op met de betreffende corporatie. Die kan u precies vertellen welke formulieren u moet invullen en welke papieren u moet laten zien om voor hun woning in aanmerking te komen.

B) U huurt een woning bij de Sleutels en wilt ruilen met iemand die ook bij ons huurt.

Vul beiden het woningruilformulier in met de kandidaatsverklaring en lever dit bij ons in. Motiveer waarom u met elkaar van woning wilt ruilen. Stuur met uw aanvraag de benodigde documenten mee.

C) U huurt een woning bij een andere corporatie en wilt ruilen met iemand die bij de Sleutels huurt.

Vul beiden het woningruilformulier in met de kandidaatsverklaring en lever dit bij ons in. Motiveer waarom u met elkaar van woning wilt ruilen. Als huurder van een andere

corporatie moet u met het aanvraagformulier een aantal documenten meesturen.      

Stap 3: Afspraken opleveren woning

Als u en uw ruilpartner aan alle voorwaarden voldoen, maakt de verhuurmakelaar afspraken met u beiden over inspectie en oplevering van de woning(en). Aanpassingen aan de woningen(en) kan de nieuwe huurder eventueel overnemen. Dit kunt u met de verhuurmakelaar overleggen. Gebreken die voor rekening van de Sleutels zijn, worden na de ruil voor de nieuwe bewoner uitgevoerd. Wanneer de ruil door alle partijen is goedgekeurd, zegt u de huur van uw huidige woning op.

Stap 4: Het vaststellen van de ruildatum

U stelt met uw ruilpartner de ruildatum vast, in overleg met de Sleutels (en indien van toepassing de andere corporatie). Die datum is voor beide partners gelijk en altijd per de eerste van de maand. Huurders van de Sleutels zeggen hun bestaande huurcontract op met het formulier huuropzegging (de opzegtermijn is een maand). De woningruil is pas definitief als de nieuwe huurder de huurovereenkomst heeft ondertekend. Die krijgt daarvoor een uitnodiging van de Sleutels.

Voorwaarden

Om voor woningruil in aanmerking te komen, gelden voor beide woningruilpartners een aantal voorwaarden.