Vocht en ventileren

Wist u dat het meeste vocht in huis ontstaat? Mensen, huisdieren en planten produceren vocht. Maar ook als u kookt, afwast, doucht, wasgoed droogt, een aquarium heeft of een keteltje water op de kachel zet, komt er vocht vrij. Dat levert bij elkaar dagelijks zo’n tien tot vijftien liter waterdamp op. Vocht kan allerlei problemen veroorzaken. U kunt dit voorkomen door goed te ventileren.

Hoe merkt u dat uw woning te vochtig is?

Als er te veel vocht in huis is, kunt u dit merken aan:

  • een muffe lucht;
  • vochtplekken;
  • loslatende behang;
  • schimmelplekken;
  • rottend hout. 

De hoeveelheid vocht kunt u ook meten met een hygrometer die de luchtvochtigheid aangeeft. Als regel geldt dat de luchtvochtigheid bij kamertemperatuur tussen de 30 en 70% moet liggen.

Continu ventileren

Vocht houdt niet van frisse lucht. U voorkomt vochtproblemen dan ook door steeds te ventileren, 24 uur per dag. Ventileren betekent ramen op kierstand zetten en roosters openen, wat een constante luchtverversing oplevert. Dit werkt het beste wanneer er twee ramen of roosters tegenover elkaar in verschillende gevels openstaan. Luchten is een aanvulling op ventileren. Luchten betekent extra ramen en deuren open zetten om zo snel veel vocht en schadelijke stoffen kwijt te raken. Dit is vooral belangrijk tijdens en na: koken, douchen, schoonmaken, klussen, wanneer er veel mensen aanwezig zijn of als er wordt gerookt in de ruimte. Luchten alleen is niet voldoende. Continu ventileren blijft nodig voor een gezond leefklimaat!

's Avonds extra luchten

Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht. Als u ’s nachts de verwarming lager zet, daalt de temperatuur en kan waterdamp op een koude plek neerslaan (bijvoorbeeld achter een kast of in een hoek van de kamer). Dat is te voorkomen door ’s avonds een kwartier te luchten met een raam of deur wijd open. Zet dan wel de verwarming lager of de thermostaat op 15 graden.

Schimmel

Als er in uw huis schimmel op muren zit en als de ramen (ook bij dubbel glas) beslagen zijn, spreken we van een ernstig vochtprobleem. Wij adviseren u de schimmels te verwijderen en onderstaande tips voor een gezond leefklimaat toe te passen.

Schimmels verwijderen

Schimmels op gladde oppervlakken kunt u verwijderen met soda opgelost in heet water. Gebruik een harde borstel en draag handschoenen en een mondkapje. Verwijder schimmels nooit met een droge borstel. Dan kunnen veel schimmeldeeltjes in de lucht terecht komen. Verwijder de schimmels niet zelf als u allergisch bent voor schimmels. Bij ruwe oppervlakken dringen de schimmeldraden in het materiaal. Dit geldt bijvoorbeeld voor hout, kit, gips en pleisterwerk. De schimmels kunnen dan alleen verwijderd worden door de beschimmelde delen van het materiaal te verwijderen.

Tips

We hebben een aantal tips voor een gezond leefklimaat.