25/09 | Toekomst Beatrixstraat

De Sleutels gaat de bedrijfsruimten in de Beatrixstraat ombouwen naar woningen. De huurcontracten van de ondernemers worden daarom niet verlengd.

Onderzoek toekomst Beatrixstraat

De panden in de Beatrixstraat zijn toe aan groot onderhoud met een flinke investering. De Sleutels staat voor de keuze om te investeren in groot onderhoud of de winkelpanden om te bouwen naar woningen. Omdat de winkels afgelopen jaren moeilijk te verhuren waren, heeft de Sleutels onderzoeksbureau Strabo BV opdracht gegeven om de toekomst van de winkelpanden te onderzoeken. Bureau Strabo BV heeft de ondernemers gesproken, bezoekers van de winkelstraat geïnterviewd en het aantal bezoekers en voorbijgangers geteld. De conclusie is dat er weinig toekomstperspectief is voor de winkelpanden in de Beatrixstraat. Het besluit sluit ook aan bij de retailvisie van de gemeente.

Huuropzegging

De Sleutels heeft de huurders van de bedrijfsruimten in december 2016 geïnformeerd over het voorgenomen onderzoek en in het voorjaar van 2017 over de start hiervan. Begin september hebben alle ondernemers een brief gekregen met de uitkomsten van het onderzoek. Ook is de huuropzegging aangekondigd. De Sleutels realiseert zich dat het besluit ingrijpende gevolgen kan hebben voor de ondernemers. Alle huurders zijn daarom uitgenodigd voor een gesprek om de gevolgen en de mogelijkheden te bespreken. De gemeente biedt haar ondersteuning aan bij het zoeken naar een nieuwe locatie voor de winkeliers en de overige huurders van de bedrijfsruimten.

Woningaanbod vergroten

Er is een chronisch tekort aan woningen in Leiden. Leeggekomen winkels worden daarom zo snel mogelijk omgebouwd naar betaalbare woningen. Aangezien alle huurcontracten een andere einddatum hebben, zullen de panden tussen 2018 en 2021 worden omgebouwd.

Winkelaanbod

De herontwikkeling van het Kooiplein is bijna klaar. Het vlakbij gelegen Kooiplein biedt de bewoners van de Prinsessenbuurt een breed aanbod aan winkels en dient tevens als ontmoetingsplek voor de buurt.

Naar nieuwsoverzicht