04/12 | Ontruiming vanwege koolmonoxide

Vannacht was de brandweer in de Valkenhorst in Leiden vanwege een melding van koolmonoxidevergiftiging. De oorzaak was een geiser in één van de woningen. De Sleutels is erg geschrokken. Koolmonoxidevergiftiging kan dodelijk zijn.

42 woningen ontruimd

Eén gezin is met klachten naar de huisartsenpost gegaan, waarna een melding van mogelijk koolmonoxide bij de brandweer is gedaan. De brandweer heeft na meting 42 woningen in de Valkenhorst ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in het nabijgelegen winkelcentrum. Alle geisers in het complex zijn vannacht gecontroleerd. Bij tien woningen bleek het apparaat niet in orde en is de geiser verwijderd.

Hoe ontstaat koolmonoxidevergiftiging

Als er koolmonoxide lekt in een woning, komt dat vaak doordat een toestel dat op gas brandt (zoals geisers, moederhaarden, gevelkachels en cv-ketels) niet goed onderhouden is. Of omdat de bewoner onvoldoende ventileert. Koolmonoxide ontstaat door het onvolledig verbranden van gas.

Voorkom ongelukken

Een geiser is eigendom van de huurder. De huurder is dan ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de geiser. Om ongelukken te voorkomen en veiligheid te waarborgen raden we alle huurders aan om de geisers en moederhaarden regelmatig te laten controleren en onderhouden door een erkend installateur of loodgieter.

Vervangen geisers

Wij kunnen ons voorstellen dat veel bewoners zich toch niet veilig voelen met een geiser in huis. De Sleutels onderzoekt of huurders een boiler kunnen huren, zodat de geiser kan worden vervangen. Boilers werken op elektra en zijn daardoor een stuk veiliger. Door een boiler te huren, zijn reparaties en onderhoud gelijk gewaarborgd en voor rekening van een erkend installateur. Omdat veel mensen vandaag aan het werk zijn, organiseert de Sleutels vanavond een bijeenkomst voor de bewoners van de Valkenhorst om hen te informeren over de mogelijkheden.

Naar nieuwsoverzicht