Geen objecten gevonden

De energietoeslag van 800 euro: misschien heb jij er ook wel recht op!

Publicatiedatum: 20-06-2022

Zoals je vast hebt gemerkt moet iedereen meer betalen voor gas en elektriciteit. Steeds meer mensen hebben moeite om hun energierekening te betalen. De overheid wil mensen met een laag inkomen helpen. Dat doen ze met de energietoeslag. De energietoeslag is een bedrag van 800 euro.

Voor wie is de energietoeslag bedoeld?

Je hebt recht op de energietoeslag als je inkomen rond het sociaal minimum is. Het maakt daarbij niet uit of je dat geld krijgt omdat je een uitkering hebt of omdat het salaris is van je werk. Verdien jij net iets meer dan het sociaal minimum? Dan hangt het van je gemeente af of je recht hebt op de energietoeslag. De meeste gemeentes geven de energietoeslag aan mensen die niet meer verdienen dan 120 procent van het sociaal minimum. Dit komt overeen met de richtlijnen van de overheid.

Hieronder zie je hoeveel je maximaal mag verdienen om de energietoeslag te krijgen.

Hoeveel is 120% van het sociaal minimum?

Leefvorm

  Netto maandinkomen  (inclusief vakantietoeslag)

Alleenstaand, 21 jaar tot pensioenleeftijd

 € 1.310,05

Alleenstaande ouder, 21 jaar tot pensioenleeftijd

 € 1.310,05

Gehuwd of samenwonend, 21 jaar tot pensioenleeftijd

 € 1.871,50

Alleenstaand en  gepensioneerd

 € 1.455,67

Gehuwd of samenwonend en gepensioneerd

€ 1.971,05

Hoe vraag ik de energietoeslag aan van ongeveer € 800?

U vraagt de energietoeslag aan bij uw gemeente. U kunt de energietoeslag aanvragen als u minder verdient dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand. Heeft u een bijstandsuitkering, IOAW- IOAZ- of Bbz-uitkering? Dan krijgt u de energietoeslag automatisch. Energietoeslag ontvangen heeft geen gevolgen voor uw uitkering of toeslagen.

Werk je, maar verdien je niet veel?

Vraag de energietoeslag dan aan bij de gemeente waar je woont. Doe dat ook als je niet zeker weet of je er recht op hebt. Je merkt vanzelf of je de toeslag krijgt. Als je te veel verdient, dan wordt je aanvraag afgewezen. Je ontvangt dan geen toeslag en hoeft niet bang te zijn voor een boete en er zijn ook geen andere vervelende gevolgen.

Wil je meer weten over de energietoeslag? Ga dan naar deze website van de Rijksoverheid.

 

Deel deze pagina