Welkom Over ons Nieuws & publicaties Nieuwsoverzicht De energietoeslag van 1300 euro: misschien heeft u er ook wel recht op!

De energietoeslag van 1300 euro: misschien heeft u er ook wel recht op!

Leestijd: 2 min

Zoals u vast heeft gemerkt moet iedereen meer betalen voor gas en elektriciteit. Steeds meer mensen hebben moeite om hun energierekening te betalen. De overheid wil mensen met een laag inkomen helpen. Dat doen ze met de energietoeslag. De energietoeslag is een bedrag van 1300 euro.

Voor wie is de energietoeslag bedoeld?

U heeft recht op de energietoeslag als uw inkomen rond het sociaal minimum is. Het maakt daarbij niet uit of u dat geld krijgt omdat u een uitkering heeft of omdat het salaris is van uw werk. Verdient u net iets meer dan het sociaal minimum? Dan hangt het van uw gemeente af of u recht heeft op de energietoeslag. De meeste gemeentes geven de energietoeslag aan mensen die niet meer verdienen dan 120 procent van het sociaal minimum. Dit komt overeen met de richtlijnen van de overheid.

Hieronder ziet u hoeveel uw maximaal mag verdienen om de energietoeslag te krijgen.

Hoeveel is 120% van het sociaal minimum?

Huishoudsamenstelling

  Netto maandinkomen  (inclusief vakantietoeslag)

Alleenstaand, 21 jaar tot pensioenleeftijd

 € 1.310,05

Alleenstaande ouder, 21 jaar tot pensioenleeftijd

 € 1.310,05

Gehuwd of samenwonend, 21 jaar tot pensioenleeftijd

 € 1.871,50

Alleenstaand en  gepensioneerd

 € 1.455,67

Gehuwd of samenwonend en gepensioneerd

€ 1.971,05

Hoe vraag ik de energietoeslag aan van ongeveer € 1300?

U vraagt de energietoeslag aan bij uw gemeente. U kunt de energietoeslag aanvragen als u minder verdient dan € 1.310,05 (alleenstaande) of € 1.871,50 (samenwonend) per maand. Heeft u een bijstandsuitkering, IOAW- IOAZ- of Bbz-uitkering? Dan krijgt u de energietoeslag automatisch. Energietoeslag ontvangen heeft geen gevolgen voor uw uitkering of toeslagen.

Werkt u, maar verdient u niet veel?

Vraag de energietoeslag dan aan bij de gemeente waar u woont. Doe dat ook als u niet zeker weet of u er recht op heeft. U merkt vanzelf of u de toeslag krijgt. Als u te veel verdient, dan wordt uw aanvraag afgewezen. U ontvangt dan geen toeslag en hoeft niet bang te zijn voor een boete en er zijn ook geen andere vervelende gevolgen.

Had u al de energietoeslag van € 800,- ontvangen?

De eenmalige energietoeslag is in juli 2022 verhoogd naar € 1300,-.

  • U hoeft niets te doen. De gemeente zorgt dat u de extra compensatie van € 500,- krijgt. 
  • Heeft u een bijstandsuitkering, IOAZ of Bbz uitkering? Dan hoeft u ook niets te doen. U krijgt de extra compensatie van € 500,- automatisch van uw gemeente. 

Wilt u meer weten over de energietoeslag? Ga dan naar deze website van de Rijksoverheid.