Bijvullen van de cv-ketel

Wanneer de waterdruk in de c.v.-installatie te laag is, vult u de ketel bij. De druk is te laag als de zwarte wijzer op de manometer onder de 1 is gezakt. De manometer vindt u op of op de ketel, of bij de radiator in de badkamer of keuken. 

U mag de ketel nooit bijvullen als het ketelwater warmer is dan 40 graden. Het inbrengen van koud water in een hete ketel kan tot gevolg hebben dat deze scheurt.

Het bijvullen van de ketel, stap voor stap

 1. Zet de kamerthermostaat op de laagste stand en wacht tot de thermometer op de ketel minder dan 40 graden aanwijst.
 2. Trek de stekker van de ketel uit het stopcontact.
 3. Zet alle radiatorkranen open.
 4. Draai de vulslang op (wasmachine)kraan en hang het andere eind in een emmertje.
 5. Zet de kraan nu zachtjes open zodat de lucht uit de slang kan.
 6. Zodra er water uit de slang komt, kunt u de kraan dichtdraaien.
 7. Haal de dop van de vulkraan (te vinden op de ketel of op de badkamerradiator) en draai het andere eind van de slang hierop.
 8. Nu kunt u de (wasmachine)kraan open zetten.
 9. Daarna zet u de vulkraan open met de speciale vierkante sleutel.
 10. De druk loopt nu op en zodra de 2 bar bereikt is op de meter, sluit u eerst de vulkraan en daarna de (wasmachine)kraan.
 11. De slang koppelt u weer los en de dop kan weer op de vulkraan.
 12. Ontlucht hierna de installatie.

Tip: laat de slang nog even aangesloten zitten (wacht even met stap 11). Ontlucht dan de radiatoren en voer alsnog stap 11 uit. Het kan namelijk zijn dat door het ontluchten de waterdruk weer zakt. Waar lucht zit, kan namelijk geen water zitten. U kunt dan heel gemakkelijk nog even de kranen openzetten en de druk weer opvoeren tot 2 bar.

Na het bijvullen van de installatie moeten de radiatoren ontlucht worden. Dit gebeurt met een ontluchtingssleutel. Alle radiatoren moet u ontluchten. In een woning met meer dan één verdieping, begint u met de radiatoren op de laagste verdieping. In een gelijkvloerse woning maakt het niet uit met welke radiator u begint.

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden